Humus z cizrny
2016-11-18- Chod: Svačinka
- Náročnost: Lehká
-
Přidat do oblíbených

- Objem: Přibližně 2 šalky
- Porce: 3
- Příprava: 5m
- Hotovo za: 5m
Humus, jak známe, pochází ze Středního východu. Cizrna je sladká a bobovitá luštěnina, která když se smísí, je neuvěřitelně krémová. A to zejména poté, když přidáme několik lžic sezamové pasty tahini a zdravou porci lahodného olivového oleje. Citronová šťáva dodá směsi potřebnou rovnováhu, zatímco česnek přidá tu vlastní, správnou chuť. Humus je sám o sobě fantastický jen s těmito pěti přísadami (plus sůl a pepř), ale může být ještě lepší s kořením jako je škumpy (sumah), kmín a paprika.
Zde popsaný recept na humus používá cizrnu z konzervy. Takto je snadno dostupná a skladovatelná, ale i překvapivě dobrá. Humus si můžete samozřejmě připravit i z cizrny, kterou si uvaříte sami – pokud máte čas a chuť, doporučujeme vyzkoušet. Pro tento recept budete potřebovat cca. dvě šálky vařené cizrny.
Pokud máte rádi super jemný humus, stojí za to si udělat čas na odstranění slupky z každé cizrny. Není pochyb, že se jedná se o časově náročné úsilí, ale takto připravený humus je jemný jako hedvábí.
Tahini je jednou z přísad, kterou nemusíte mít ve své komoře. V nouzi ji lze nahradit jiným ořechovým máslem, ale nic se nevyrovná zemité, mírně nahořklé chuti tahini vyrobené ze sezamových semínek, který dodává humusu tu správnou chuť. Velká sklenice tahini uložená v ledničce vydrží nějakou dobu, takže ji nemusíte hned použít. Spolu s humusem je tahini fantastické do salátových zálivek, omáček, grilovaných pokrmů a do sendvičů.
Recept na humus není pevně daný, je tu spousta prostoru pro vaši realizaci. Pohrajte si s proporcemi, přidejte si své oblíbené koření.
Máte již svůj oblíbený recept na humus? Jak si ho připravujete?
Ingredience
- 1 konzerva cizrny (cca. 2 šalky odkapané, uvařené cizrny)
- 3 lžíce extra-panenského olivového oleje
- 3 lžíce tahini
- 1 a půl lžíce šťávy z citronu (z půlky citronu)
- 1 malý pokrájený stroužek česneku
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky pepře
Postup
Krok 1
Propláchněte cizrnu v cedníku pod studenou vodou a nechte okapat. Pokud čas a trpělivost dovolí, odstraňte slupky z každé cizrny pro hladší a jemnější chuť.
Krok 2
Všechny ingredience vložte do kuchyňského mixéru. Rozmixujte cizrnu, olivový olej, tahini, citrónovou šťávu, česnek, sůl a pepř.
Krok 3
Mixujte nepřetržitě, dokud se humus nestane velmi hladkým, přibližně 1 až 2 minuty.
Krok 4
Podle chuti přidejte více z některých složek. Pokud je váš humus hustější než byste chtěli, přidejte více citronové šťávy nebo olivového oleje.
Průměrné hodnocení
(5 / 5)
1 lidí ohodnotilo tento recept